Prøv porteføljeberegner

×

Ydelser

Investeringsrådgivning

Alternativ Investering

Aktier og obligationer

Porteføljeberegner

Om Selected Advice

Events

Nyheder og viden

Team

Kontakt

Selected Group

Selected Alternatives

The Many company logo

Få nyheder og viden
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag nyheder og viden om de finansielle markeder og vores investeringsmuligheder.
Phone

Markedskommentar for april 2024

Af Bertel Roslev Rasmussen

Aktiefesten fortsatte i marts måned med stigninger i det globale aktieindeks på 3,4%.

Aktiestigningerne kommer ovenpå stærke makroøkonomiske tal fra amerikansk økonomi, der indikerer en stærk underliggende økonomisk vækst. Investorernes narrativ er således gået fra muligheden for en recession (2023) over til muligheden for en ”blød landing” (slut 2023 til start 2024) og til nu at indeholde muligheden for ”ingen landing” – dvs. en økonomi, der ikke tager en pause, men blot fortsætter med høj vækst.

I længere tid har amerikansk økonomi været understøttet af en god udvikling i service-sektoren, som også udgør langt den største del af amerikansk økonomi. På det seneste er aktiviteten i industrien dog vendt, hvilket også senest er bekræftet af de amerikanske PMI-tal for fremstillingsindustrien, der nu igen er over indeks 50, og dermed er på sit højeste niveau i 22 måneder. Sammenholdt med en begyndende optimisme omkring kinesisk økonomi efterlader det indtrykket af en global økonomi, hvor væksten reaccelererer.

Reaccelerationen i global økonomi bekræftes også fra råvaremarkederne, hvor en lang række råvarer med olie, guld og kobber i spidsen er steget yderligere i marts. Her er det specielt stigningerne i olie og kobber, der er centrale elementer i den globale fremstillingsindustri, der indikerer en fremgang i industriproduktionen.

Bagsiden af den gode økonomiske udvikling er dog, at inflationsspøgelset igen er begyndt at vise sit ansigt. I Europa er den nuværende inflation forenelig med målsætningen om 2%, men i USA er historien nu en anden. I de nyligt offentliggjorte inflationstal fra USA landede inflationen i marts på 3,5%, hvilket var en stigning fra 3,2% fra februar. Måles inflationen over de sidste 3 måneder i stedet for som normalt over 12 måneder, og renses der for brændstof og fødevarer, viser den såkaldte kerneinflation i USA en klar tendens til reaccelaration. Der er således ikke umiddelbart tegn på, at den amerikanske inflation dykker ned på det langsigtede mål om 2%.

Det opadgående (amerikanske) inflationspres presser også den amerikanske pengepolitik, og i takt med at bedre og bedre makrotal løber ind, så nedjusterer investorerne forventningen til størrelsen og timingen af de amerikanske nedsættelser. Fra at starte året med en forventning om 6 – 7 rentenedsættelser i USA startende i marts, hedder forventningen nu 2 – 3 nedsættelser og første nedsættelse er nu udskudt til efter sommerferien. Nogle investorer er nu desuden begyndt at tale om muligheden for slet ingen rentenedsættelser i 2024. Sker dette bliver obligationsmarkedet igen udfordret, ligesom der har været tegn på her i begyndelsen af april. 

Bertel Roslev Rasmussen

Head of Investments

+45 29 92 95 32

roslev@selectedadvice.dk


Om Selected Advice

kontakt@selectedgroup.dk | +45 88 88 82 06

Events

Nyheder og viden

Team

Information

Politikker

Kontaktinformation

Finanstilsynet

Ydelser

Investeringsrådgivning

Alternativ investering

Aktier og obligationer

Prøv porteføljeberegner

Selected Group

Selected Alternatives